Özel eğitim nedir?

Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri ile onların özür ve özelliklerine uygun ortamlarda sürdürülen eğitime “özel eğitim” denir.

Otizmli çocuk sahibiyim, nasıl eğitim alabilirim?

1) Bu tanı konusunda kamu birimlerinin vereceği kararlara güveniniz. Kamu Hastanelerinin çocuk ve ergen psikiyatrisi/psikiyatri (0-18 yaş arası bireyler için çocuk ve ergen psikiyatrisi, 18 yaş ve üzeri bireyler için ise yetişkin psikiyatrisinden randevu alınmalıdır) biriminden randevu alarak çocuğunuzu muayene ettiriniz. Sonrasında ihtiyaç halinde psikiyatrinin yönlendireceği sağlık kuruluna müracaat ederek çocuğunuzun eğitim alabilmesi için gerekli sağlık kurulu raporunu çıkartınız.

2) Hastane raporunuz ile bağlı bulunduğunuz ilçenin Rehberlik ve Araştırma Merkezi’ne (RAM’a) başvurunuz. RAM’da yapılacak değerlendirme sonucuna göre çıkacak olan eğitim raporunu alınız.

3) RAM’dan aldığınız eğitim raporu ile güvenebileceğiniz bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine başvurabilirsiniz.

Özürlü Sağlık Kurulu Raporu nasıl alabilirim?

Kamu Hastanelerinin çocuk ve ergen psikiyatrisi/psikiyatri (bireyde şüphelenilen tanı grubuna göre bedensel için nöroloji / fizik tedavi ; işitme için kulak-burun-boğaz birimlerinden randevu alınmalıdır.) biriminden randevu alarak çocuğunuzu muayene ettiriniz ve ihtiyaç halinde psikiyatrinin yönlendireceği sağlık kuruluna müracaat ederek çocuğunuzun eğitim alabilmesi için gerekli özürlü sağlık kurulu raporunu çıkartınız.

Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Raporu nasıl alabilirim?

Özürlü Sağlık Kurulu’ndan aldığınız rapor ile bağlı bulunduğunuz ilçenin Rehberlik ve Araştırma Merkezi’ne (RAM’a) başvurunuz ve randevu alınız. RAM’da yapılacak değerlendirme sonucuna göre çıkacak olan eğitim raporunu alabilirsiniz.

Servis ücretli mi?

Servis hizmetimiz öğrencilerimiz için ücretsizdir.

Kurumunuzda aile eğitimi veriliyor mu?

Ailelerimize de eğitim verilmektedir. Psikolog ve öğretmenlerimiz hem bireysel hem de grup olarak aile eğitimi vermektedir.

Özel eğitime ihtiyacı olan çocuğumla ilgili alınan kararlara itiraz etme hakkım var mı?

Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nin 18.maddesi gereği bu karara itiraz etme hakkınız var. Bu maddede yer alan açıklamalar şöyle: a) Veli, eğitsel değerlendirme ve tanılama ile yerleştirme kararlarının her birine birer defa olmak üzere, kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 60 gün içinde itiraz edebilir. Buna göre kurul uygun gördüğü takdirde yeni bir değerlendirme süreci başlatabilir ve bir ay içerisinde aileyi bilgilendirir.

Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinden nasıl eğitim alabilirim?

Eğer bireyin bir tanı grubuna ait özürlü sağlık kurulu raporu varsa bu rapor ile bağlı bulunduğu Rehberlik ve Araştırma Merkezleri’ne (RAM) başvurunuz. RAM’dan eğitim raporu çıkartınız ve bu rapor ile özel eğitim merkezlerine başvuru yapınız.

Çocuğumda zihinsel yetersizlik var nasıl eğitim alabilirim?

1) Kamu Hastanelerinin çocuk ve ergen psikiyatrisi/psikiyatri (0-18 yaş arası bireyler için çocuk ve ergen psikiyatrisi, 18 yaş ve üzeri bireyler için ise yetişkin psikiyatrisinden randevu alınmalıdır ) biriminden randevu alarak çocuğunuzu muayene ettiriniz ve ihtiyaç halinde psikiyatrinin yönlendireceği sağlık kuruluna müracaat ederek çocuğunuzun eğitim alabilmesi için gerekli sağlık kurulu raporunu çıkartınız.

3) Hastane raporunuz ile bağlı bulunduğunuz ilçenin Rehberlik ve Araştırma Merkezi’ne (RAM’a) başvurunuz ve randevu alınız. RAM’da yapılacak değerlendirme sonucuna göre çıkacak olan eğitim raporunu alınız.

4) RAM’dan aldığınız eğitim raporu ile güvenebileceğiniz bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine başvurunuz

Bedensel engelli çocuk sahibiyim, nasıl eğitim alabilirim?

1) Kamu Hastanelerinin çocuk nöroloji ya da fizik tedavi biriminden randevu alarak çocuğunuzu muayene ettiriniz ve ihtiyaç halinde yönlendireceğiniz sağlık kuruluna müracaat ederek çocuğunuzun eğitim alabilmesi için gerekli sağlık kurulu raporunu çıkartınız.

2) Hastane raporunuz ile bağlı bulunduğunuz ilçenin Rehberlik ve Araştırma Merkezi’ne (RAM’a) başvurunuz ve randevu alınız. RAM’da yapılacak değerlendirme sonucuna göre çıkacak olan eğitim raporunu alınız.

3) RAM’dan aldığınız eğitim raporu ile güvenebileceğiniz bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine başvurunuz.

Özel eğitim hizmetlerinin yasal dayanağı nedir?

Özel eğitim hizmetleri 573 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve 31.05.2006 tarih ve 26184 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği”nde belirtilen esaslar doğrultusunda yürütülür.

Rehberlik Araştırma Merkezi’nden (RAM) aldığım rapor ile kaç saat eğitim alabilirim?

RAM bireyin durumuna göre bazı tanı gruplarına 8 saat sadece bireysel, bazı tanı gruplarına 8 saat bireysel + 4 saat grup olmak üzere toplam 12 saat eğitim hakkı vermektedir.

Özel eğitim kimleri kapsar?

Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinde özel eğitime gereksinim duyan birey “bireysel ve gelişim özellikleri ile eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından anlamlı düzeyde farklılık gösteren birey” olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde özel eğitime gereksinim duyan bireyler şu şekilde sınıflandırılmaktadır:

Zihinsel Yetersizlik (hafif, orta, ağır, çok ağır)
İşitme Yetersizliği
Görme Yetersizliği
Bedensel Yetersizlik
Otizm Spektrum Bozukluğu
Dil ve Konuşma Güçlüğü
Özel Öğrenme Güçlüğü
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
Özel Yetenek
Süreğen Hastalık
Çoklu Yetersizlik

Whatsapp İletişim Hattı